Însă recordul pentru cel mai mare organism viu este deţinut de o ciupercă. Mai exact, o ciupercă de miere care creşte în munţii Albaştri din Oregon, Statele Unite ale Americii. Ciuperca ocupă 965 de hectare de teren.
Ciupercile de miere sunt un nume comun pentru mai multe specii de fungi din genul Armillaria. Acest tip de fungi colonizează şi ucid unele tipuri de arbori şi plante, fapt ce le-a conferit porecla de ,,Coşmarul Grădinarului”.
Membrii genului Armillaria produc şi ciuperci comestibile, galben-brune, care cresc deasuprea solului. Însă ciupercile sunt doar rodul unui organism imens din subteran. Acesta este alcătuit din structuri plane numite rizomorfe, care se răspândesc prin subteran pentru a căuta noi surse de hrană prin filamente tubulare numite hife, care colectiv formează o masă vegetală numită miceliu.
Cercetătorii au început să aprecieze specia Armillaria după ce două specimene masive au fost descoperite în 1992.
Descoperirea a fost realizată după ce un grup de cercetători au început să investigheze de ce un număr mare de arbori se usucă. Mostrele din rădăcinile a 112 arbori uscaţi au fost prelevate, în urma testelor aceştia au descoperit că toţi au fost infectaţi cu A. solidipes.
Ciuperca se întindea pe 3,7 kilometri pătraţi, de asemenea, cercetătorii au estimat că ar fi de acum 2.400 de ani. Astfel, aceasta este şi cel mai bătrân organism de pe Pământ care este încă în viaţă.
Sursa: Mail Online
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: